Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Ρεξ, πέθαινε από πονόλαιμο!


Ο πιο φονικός δεινόσαυρος που πάτησε το πόδι του στη Γη, ο τρομερός Τυραννόσαυρος Ρεξ πέθαινε από πονόλαιμο! Νέα επιστημονική έρευνα τονίζει ότι ο Ρεξ υπέφερε από μια βακτηριακή λοίμωξη από παράσιτο στο λαιμό του, με συνέπεια να μην μπορεί να τραφεί και να λιμοκτονεί.

Τα νέα στοιχεία στοιχεία δείχνουν ότι ο Ρεξ νοσούσε από μια ασθένεια, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να πλήττει τους αετούς και τα γεράκια. Η νόσος του προκαλούσε τόσο οδυνηρό πονόλαιμο, που αδυνατούσε να φάει και έτσι σταδιακά εξαφανίστηκε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE. Όπως ανακοινώθηκε, η μελέτη εστιάστηκε στο απολιθωμένο σαγόνι της Σου, ενός Τυρρανόσαυρου Ρεξ που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους διασημότερους που έχουν ποτέ βρεθεί. Στο λαιμό της Σου, ενός ζώου μήκους 13 και ύψους 4 μέτρων βρέθηκαν τρύπες. Αρχικά, είχαν θεωρηθεί κατάλοιπα κάποιας μάχης με άλλα θηρία. Ωστόσο, η νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες, πλάτους μέχρι και πέντε εκατοστών, προήλθαν από αρρώστια. Την ασθένεια προκαλούσε ένα πρωτόζωο, παρόμοιο με το σημερινό παράσιτο Trichomonas gallinae, το οποίο πλήττει τα σύγχρονα πουλιά, ιδίως τα αρπακτικά. Η πάθηση που προκαλεί το παράσιτο αποκαλείται τριχομόνωση.

Στην έρευνα, μελετήθηκαν 61 απολιθώματα Τυραννόσαυρων. Βρέθηκε ότι ένας στους έξι φέρει στο σαγόνι του ανάλογες τρύπες. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανό πως η μόλυνση ήταν τόσο σοβαρή στο λαιμό και το στόμα τους, που οι βάρους επτά τόνων δεινόσαυροι λιμοκτονούσαν καθώς αδυνατούσαν να καταπιούν και δυσκολεύονταν ακόμη και να αναπνεύσουν.
πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου